Situades al municipi de Alt Aneu, son gairebé una prolongació de les terres araneses, desprès de salvar els obstacles naturals del Port de la Bonaigua i de les estribacions del Parc Nacional de Sant Maurici i Aigüestortes. La continuïtat en el paisatge i el seu caràcter pirenaic fan d’ aquestes valls un bell paisatge.

Amb 24 municipis i més de 400 km², trobarà un ampli ventall de possibilitats: esquí i esports d’aventura, caça i pesca, excursions, rutes del romànic, gastronomia autòctona, etc. Es tracta d’un marc incomparable on els pobles encara mantenen l’encant d’una tradició mil·lenària, agrícola i ramadera, sense haver renunciat al progrés i la tecnologia.

Amb una flora i fauna autòctones, muntanyes i pics de 3000 metres y més de 200 llacs, no podeu deixar de visitar el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Centre de Natura i desenvolupament sostenible dels Pirineus (Les Planes de Son).

PARC NACIONAL D’AIGÜESTORTES I ESTANY DE SANT MAURICI:
Constitueix la representació més genuïna de l’alta muntanya i és únic per la majestuositat dels seus paisatges i per la riquesa de la flora i la fauna que acull. El parc està sembrat d’avets i boscos de pi negre centenaris i el reguen gairebé 200 llacs de muntanya on troben refugi l’isard, el gall fer, la marmota i el mític trencalòs.
www.parcsdecatalunya.net
PARC NATURAL DE L’ALT PIRINEU:
Situat entre les comarques del Pallars Sobirà i el nord de l’Alt Urgell, es converteix en el parc natural més extens de Catalunya i en les seves serralades es localitzen les altures màximes del territori català.
www.parcsdecatalunya.net
MÓN NATURA PIRINEUS:
Centre de Natura i desenvolupament sostenible dels Pirineus (Les Planes de Son). Situat al poble de Son del Pi, es tracta d’una instal·lació destinada a l’educació ambiental ia la sensibilització de la societat cap al desenvolupament sostenible i la conservació de la natura i el paisatge. Ofereix estades d’educació ambiental adreçades a famílies, escoles i al públic en general.
973 626 722
monnaturapirineus@fcatalunyalapedrera.com
www.monnaturapirineus.com

ELS ORÍGENS: LA HISTÒRIA DEL COMTAT DEL PALLARS.
EL CASTELL DE VALÈNCIA COM A SEU DEL COMTAT.
LA GUERRA CIVIL CATALANA DEL SEGLE XV

En esclatar la guerra civil catalana (1462-1472), el comte Hug Roger III encapçalà el bàndol de la Generalitat de Catalunya, enfrontada al rei Joan el Gran. A causa de la seva significació en el bàndol de la Generalitat, el rei exclogué el comte de Pallars de la Capitulació de Pedralbes (1472), amb la que es posà fi a la guerra.

Hug Roger III es refugià als seus dominis pallaresos, on va poder resistir fins que, el 1484 , Ferran el Catòlic va encarregar al comte de Cardona la conquesta del Pallars. Hug Roger marxà a França, abans que les neus tanquessin els passos de muntanya. El comte mirà debades d’obtenir l’auxili dels francesos, mentre la seva muller, Caterina Albert, defensava el castell de València d’Àneu . No fou fins el 1487 que la comtessa inicià converses per la rendició d’aquella fortalesa. València fou lliurada a Joan Ramon Folc IV de Cardona . Tot seguit, Caterina marxà a França per reunir-se amb el seu espòs.

A partir d’aquell moment, el darrer representant de la nissaga comtal més antiga de Catalunya va fer diverses temptatives per recuperar el Pallars. El febrer de 1491, el rei Ferran va fer accelerar el procés judicial contra el comte, Caterina i Violant. La sentència: pena de mort per la parella.

L’EXILI DEL COMTE A FRANÇA

Des de l’exili, Hug Roger va continuar lluitant al costat dels reis francesos contra els interessos del monarca hispànic, Ferran el Catòlic. En morir Carles VIII , Hug Roger va perdre el favor del següent monarca, Lluís XII de França , i hagué de guanyar-se la vida com a condottiero al servei de l’exèrcit francès a Itàlia. Finalment, fou fet pres durant la captura del Castell Nou de Nàpols (1503).

Conduït amb vaixell a Barcelona , el rei Ferran el Catòlic acabà commutant-li la pena de mort per la de reclusió perpètua al castell de Xàtiva . Hug Roger III va morir el 26 de novembre del 1508 , després de patir un turmentós captiveri de cinc anys.

LA FI DEL COMTAT DEL PALLARS

La fi del comtat de Pallars, el més durador de tots els comtats catalans, va representar la fi del poder feudal enfront del poder reial. A Europa succeïa el mateix: el feudalisme desapareixia i s’iniciava l’era dels grans reis i els seus imperis.

Juntament amb les construccions típiques de l’arquitectura pirinenca, amb murs de pedra i teulades de pissarra, trobem a les Valls d’Àneu una bona herència de l’art romànic; valls enriquits per la bellesa mil·lenària d’esglésies, ermites, restes de castells i ponts romànics.

Del seu patrimoni destaquen el Conjunt Arquitectònic de Son del Pi, esglésies com la de Sant Joan d’Isil, Sant Llorenç d’Isavarre, Santa Maria d’Àneu (La Guingueta), Sant Andreu de València i Sant llis d’Alós, el Monestir de Sant Pere del Burgal, el Pont romànic d’Esterri, són algunes de les més característiques construccions.

Els seus tresors artístics, molts dels quals es troben actualment al Museu d’Art de Catalunya, són els màxims exponents del romànic.
ALTRES VISITES RECOMANADES:

CONJUNT ARQUEOLÒGIC DEL CASTELL DELS COMTES DEL PALLARS
A València d’Àneu. Visites guiades.
ECOMUSEU CASA GASIA D’ESTERRI D’ÀNEU
Espai domèstic i vida familiar. Museu fundat el 1998, que convida a viure, conèixer i reflexionar sobre les realitats del passat, el present i el futur de les nostres valls.
www.ecomuseu.com
CASA DE l’ÓS BRU DEL PIRINEU
La Casa de l’Ós Bru dels Pirineus es troba a Isil (Alt Àneu). És un projecte de l’Associació Casa de l’OSO Moreno dels Pirineus, formada per l’EMD d’Isil i Alòs i la Fundació Ós Bru, i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya. El centre d’interpretació de l’ós, únic a Catalunya. 973.083.044
SERRADORA D’ALÓS
Explotació i aprofitament forestal.
CENTRAL HIDRÀULICA DE SANT MAURICI D’ESPORT
Les últimes transformacions.
ECOMUSEU DELS PASTORS DE LA VALL DE ÀSSUA (Llessui)
Ofereix una aproximació a les característiques de la vall, dels pastors i de les ovelles i explica en profunditat les diferents tasques que han de realitzar els pastors durant el cicle anual.
www.parcsdecatalunya.net
MUSEU DE LES PAPALLONES (PUJALT)
Al Museu de les Papallones de Catalunya podrà admirar totes les espècies que volen a Catalunya amb totes les seves varietats i conèixer a fons el seu món, els seus costums i les seves relacions amb l’entorn. www.papallones.net
CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE L’AIGUA (TAVASCAN)
Fomenta la divulgació de l’important paper de l’aigua com a element clau i vertebrador del territori en diferents vessants: turística (excursions als llacs i rius), mediambiental (coneixement de la biodiversitat de flora i fauna del medi fluvial) i industrial (generació d’electricitat)
http://www.tavascan.org
SERRADORA I MOLÍ FARINER (Àreu)
Al poble d’Àreu, a la Vall Ferrera, s’ha conservat dos edificis que funcionen moguts per la força de l’aigua del riu; un és una serradora i l’altre un molí de farina. Enmig d’ells hi trobem una roda de pales en perfecte estat de funcionament que produeix l’energia hidràulica per fer funcionar la serradora.
www.mnactec.cat/museum/serradora_Areu.htm

TRADICIONS POPULARS

Les Falles d’Isil: La màgia del foc de Sant Joan.
Balls típics (l ‘Esquerrana i el Ball Pla), Festes populars.
Les Falles d’Isil i València (patrimoni immaterial de la humanitat). La nit de Sant Joan i Sant Pere.

Més informació – Oficina de Turisme de les Valls d’Àneu www.vallsdaneu.org/centros